Dieta niskowęglowodanowa – na czym polega?

9 sierpnia, 2022

Dieta niskowęglowodanowa

Dieta niskowęglowodanowa – charakterystyka

Niskowęglowodanowe diety opierają się na oczywistym ograniczeniu węglowodanów. Skupiamy się w niej na białkach oraz tłuszczach. Na przekór stereotypom, że tłuszcz to coś negatywnego, pełni on w naszym organizmie funkcje energetyczną. Odpowiada on także za wchłanianie witamin oraz dostarczaniu kwasów tłuszczowych, które są niezwykle ważne w możliwości prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Diety niskowęglowodanowe wzbudzają niepewność, jednak niepotrzebnie. To całkiem proste i skuteczne. Dlaczego? Aby rozpocząć dietę niskowęglowodanową zależy znać kilka podstawowych zasad.

Czym są węglowodany? W czym występują?

Węglowodany dzielimy na:

  • węglowodany proste – węglowodany obecne w owocach oraz produktach z nich powstałych. Szybko się trawią.
  •  węglowodany złożone – produkty mączne: ryż, kasza, pieczywo, makaron. Trawią się zdecydowanie dłużej.
  •  błonnik pokarmowy – poprawia trawienie oraz funkcjonowanie jelit.

Dieta niskowęglowodanowa – produkty oraz zasady

Niskowęglowodanowe produkty nie są powszechnie znane. Na pewno powinniśmy zwrócić uwagę na nabiał: jogurty, jogurty naturalne, twarogi. Oprócz tego warto zainteresować się produktami rybnymi oraz mięsem. Warzywa takie jak sałata, pomidor brokuły oraz bogate w tłuszcze orzechy, awokado czy oliwa z oliwek to podstawa jadłospisu niskowęglowodanowego. Oprócz tego jadłospis diety niskowęglowodanowej powinien opierać się ma zwykłej czarnej kawie, co pewnie nie zadowoli każdego, jednak jest to niezwykle zdrowa opcja.

Dieta niskowęglowodanowa – czego nie jeść?

Produktów niewskazanych jest dosyć sporo, jednak nie martwmy się. Cukier to pierwszy i najważniejszy produkt, którego powinniśmy unikać. Istnieją jednak dużo zdrowsze zamienniki cukru. Cukier brązowy, stewia, ksylitol, tagatoza i wiele innych pozwolą nam w zdrowy sposób wyeliminować tradycyjny cukier z diety. Powinnismy zrezygnować z ryżu, makaronu, białego pieczywa oraz kasz. Produkty mączne nie są częścią niskowęglowodanowych posiłków. Skupiamy się na warzywach, które posiadają mało skrobi i odrzucamy alkohol oraz słone przekąski.

Dieta niskowęglowodanowa – ile węglowodanów należy spożywać?

Badania podają szacunek dotyczący tego, że każdy znam powinien spożywać conajmniej 130 g węglowodanów w ciągu doby. Mniejsza liczba może stworzyć zagrożenie dla naszego zdrowia, a dieta niskowęglowodanowa powinna być praktykowana pod okiem specjalisty. Rozpoczęcie jej na własną rękę może przynieść negatywne skutki. Spożywanie za małej ilości węglowodanów nie jest też na pewno dietą dla cukrzyka, ponieważ ich zbyt mała ilość obniża poziom insuliny w ciele.

Dieta niskowęglowodanowa – dla kogo jest wskazana?

Wiele matek na pewno zadaje sobie pytanie „dieta niskowęglowodanowa dla dziecka, czy jest wskazana?” Podobne pytania rodzą się także w głowach osób chorujących na cukrzycę czy ćwiczące na siłowni. Otóż dieta ta jest jak najbardziej wskazana dla cukrzyków. Osoby zdrowe nie powinny sięgać po tę dietę, nie jest to potrzebne ich organizmom. Dieta ta wskazana jest w każdym wieku, jeśli tylko mierzymy się z dolegliwościami, które dieta niskowęglowodanowa może wyhamować, a także pomóc w samych objawach. Dieta niskowęglowodanowa nie staje także na przeszkodzie budowanie sylwetki i masy mięśniowej. Odpowiedni plan jadłospisu oraz produktów pozwoli na swobodną prace nad sylwetką.

Dieta niskowęglowodanowa – przepisy, jadłospis, posiłki oraz produkty

Posiłki niskowęglowodanowe nie są wcale trudne. Przykładowa dieta niskowęglowodanowa, która jest moją propozycją jest dosyć prosta.  Mogą to być sałatki złożone z warzyw z małą ilością skrobi, polane oliwą z oliwek oraz z dodatkiem awokado. Na obiad możesz zjeść rybę na parze z warzywami, czy zdrową wersję hamburgera z pomidorem, sałatą oraz awokado. Na śniadanie świetną opcją będą cząstki papryki marynowane warzywami i podpieczone w piekarniku. Jako przekąskę możesz sięgnąć po jogurty czy twarożki. Wszystko zależy tylko od twojej wyobraźni. Bezwęglowodanowa dieta może być zabawą.

Czy dieta niskowęglowodanowa jest zdrowa?

Niskowęglowodanowa dieta jest zdrowa, jednak w konkretnych przypadkach. Na pewno nie powinny sięgać po nią osoby, które uprawiają trudne dyscypliny sportowe oparte na wytrzymałości. Oprócz tego nie poleca się tej diety dla osób, które nie spożywają mięsa, ponieważ ciężko jest w takim przypadku spożyć wymaganą ilość węglowodanów w ciągu doby. Osoby z chorobami nerek, trzustki czy wątroby także powinny odpuścić sobie dietę niskowęglowodanową.

Dla kogo więc dieta jest na pewno wskazana? Tak jak zapomniane zostało wcześniej dieta ta sprawdzi się idealnie dla osób, które na codzień mierzą się z cukrzycą, a także osoby walczące z nowotworami oraz zaburzeniami metabolicznymi.

Warto przeczytać również: Dieta dla dziecka

Dieta niskowęglowodanowa – efekty

Niskowęglowodanowa dieta jest zdecydowanie bardziej skuteczna, niż dieta niskotłuszczowa. Pozwoli ci ona w krótkim czasie zrzucić zbędne kilogramy, jednak powinna być to forma krótkoterminowa, co pozwoli zachować ci powstałe efekty. Osoby walczące z otyłością dostrzegają szybkie rezultaty takiej diety, jednak należy pamiętać, że powinniśmy w odpowiednim momencie przerwać dietę, ponieważ długotrwałe jej stosowanie zdecydowanie zmniejsza efekty, kilogramy spadają wolniej i jest ona odpowiednia do krótkich i szybkich spadków masy, jeśli tego od niej oczekujemy. Jeśli natomiast mamy inne potrzeby, tak jak w każdym wypadku powinnismy się skonsultować ze specjalistą, który w odpowiedni sposób rozplanuje naszą dietę tak, aby przyniosła nam jak najwięcej korzyści.

Polecane Posty: