Zdrowe zamienniki cukru
6 września, 2021
Dieta dla cukrzyka, a także dieta niskowęglowodanowa zakładają albo całkowitą rezygnację z cukru, albo duże jego ograniczenie. Nie od dzisiaj wiadomo też, że warto go spożywać jak najmniej, gdyż jest on powodem wielu chorób wewnętrznych. Normalne jednak jest, że słodycz jest jednym z najprzyjemniejszych dla kubków smakowych i trudno jest wyeliminować słodkie zachcianki. Warto więc wprowadzić do diety substytut cukru, najlepiej naturalnego pochodzenia, który pozwoli zaspokoić potrzeby w sposób zrównoważony. W tym artykule dowiesz się najpotrzebniejszych informacji o tym, jaki zamiennik cukru wybrać.
Czym zastąpić cukier w diecie?
Dietetycy podkreślają niebagatelną rolę słodkich potraw lub przekąsek w diecie każdego człowieka. Większość z nich nie zaleca ich całkowitego wyeliminowania, gdyż to może doprowadzić do jeszcze większego podjadania. Słodycze pomagają podnieść poziom hormonów szczęścia, są nierzadko sposobem na radzenie sobie z trudnymi momentami. Więc zamiast wybierać wysokokaloryczne produkty o dużej zawartości cukru, warto zastąpić je np. owocami. Zdecydowana większość z nich zawiera o wiele mniej kalorii, dzięki czemu można je spokojnie spożywać w ramach słodkiej przekąski, dodawać do różnorodnych posiłków, a także pić wodę z ich dodatkami. Oczywiście owoce nie są bezpośrednimi odpowiednikami cukru, ale efektywnie pomogą utrzymywać bilans kaloryczny, jednocześnie zaspakajając potrzebę na słodycze. Jeżeli jednak szukasz zamiennika cukru białego, warto, abyś poznał różne rodzaje słodzików. To właśnie nimi najczęściej są słodzone produkty z działu „zdrowa żywność”. Są bezpieczne dla osób borykających się z cukrzycą, a także zalecane ludziom walczącym z otyłością.
Jaki zamiennik cukru najzdrowszy?
Jeśli zastanawiasz się, czym zastąpić biały cukier, fantastycznym rozwiązaniem dla Ciebie będą słodziki. Są one chętnie wykorzystywane przez długoletnich cukrzyków, którzy słodzą nimi zarówno poranną kawę lub herbatę, jak i różnorodne potrawy lub wypieki. Warto jednak wiedzieć, że na rynku jest wiele dostępnych opcji. Słodziki mogą być zarówno pochodzenia naturalnego, jak i sztucznie pozyskiwane. Należałoby również obalić krążący mit, że niektóre z nich prowadzą do chorób. Te, które bez trudu można znaleźć na półkach sklepowych, zostały dokładnie przebadane i dopuszczone do spożycia przez ludzi. Dietetycy podkreślają, że w dalszym ciągu zwykły biały cukier używany w nadmiarze jest o wiele gorszą opcją dla organizmu, niż większość słodzików. Oprócz tego, że są mniej szkodliwe, to większość z nich jest znacznie mniej kaloryczna, a niektóre z nich nie posiadają ich wcale! To doskonałe zamienniki cukru w diecie dla wszystkich, który chcą zmienić szkodliwe nawyki żywieniowe. Jeśli więc chcesz zgubić kilka zbędnych kilogramów i myślisz o tym, jaki spożywać cukier na diecie, to zdecyduj się słodzik. Jak wybrać odpowiedni?
Rodzaje słodzików
Sztuczne słodziki są prawdopodobnie najczęściej wykorzystywane w przemyśle żywieniowym, gdyż kuszą niższą ceną od tych pochodzenia naturalnego, a zawierają stanowczo mniej kalorii. Jednym z najpopularniejszych słodzików jest aspartam, dodawany do różnorodnych słodyczy, jogurtów i napojów. To jego najczęściej można spotkać w składzie produktów typu cola. Można go także łatwo dostać w wygodnych tabletkach i słodzić nimi ciepłe napoje, np. kawę z mlekiem. Można powiedzieć, że to efektywny zamiennik cukru bez kalorii. Oprócz aspartamu, równie często występuje sacharyna, cyklaminian sodu i asesulfam K. Oprócz tego warto zainteresować się słodzikami naturalnego pochodzenia. Większość dietetyków oraz miłośników zdrowych nawyków żywieniowych przekonuje, że mogą to być najlepsze zamienniki cukru dostępne na rynku.
Najlepsza alternatywa dla cukru
Jak zastąpić cukier przy użyciu naturalnych zamienników cukru? To proste! Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie słodziki, np. stewię, erytrytol lub ksylitol. To, co odróżnia je od sztucznych, oprócz pochodzenia, to fakt, że są odrobinę mniej słodkie niż tradycyjny cukier biały lub brązowy, więc należałoby dodać ich odrobinę więcej do potraw. Posiadają jednak o wiele niższą kaloryczność, więc nie wpłynie to negatywnie na proces odchudzania. Można je spokojnie dodawać do różnorodnych przepisów, zarówno do śniadań lub obiadów na słodko, jak i do wypieków. Tak niewielka zmiana może pomóc w osiągnięciu naprawdę niesamowitych efektów. To jedna z pierwszych czynności, jaką prawdopodobnie zaleci dietetyk, aby wspomóc osiągnięcie ujemnego bilansu kalorycznego, który bezpośrednio wpływa na gubienie zbędnych kilogramów. Następnym więc razem, gdy zaczniesz robić swoje ulubione naleśniki, placuszki lub ciasto, sięgnij po słodzik, zamiast po klasyczny cukier. Niektórzy mogą twierdzić, że równie efektywnym zamiennikiem cukru jest miód, warto jednak wiedzieć, że zawiera on praktycznie tyle samo kalorii, co regularne słodzidło. Owszem, jest on pochodzenia naturalnego, jednakże nie jest on idealnym rozwiązaniem dla osób na stałej diecie, nie nadaje się również dla diabetyków. Miodu nie wybiorą również zwolennicy diety wegańskiej, czyli takiej, która opiera się na produktach nieodzwierzęcych. Zdecydowanie najlepszą alternatywą dla tradycyjnego cukru będą bezpieczne dla zdrowia, niskokaloryczne i łatwo dostępne w każdym większym sklepie słodziki.
Niewielka zmiana, wielkie efekty!
Redukcja lub ograniczenie spożywania cukru białego z pewnością pozytywnie wpłynie na zmianę nawyków żywieniowych. Pozwoli zmniejszyć ryzyko wielu chorób, pomoże w walce o wymarzoną sylwetkę, a także zmniejszy wyrzut insuliny po spożyciu posiłku. Warto wiedzieć, że to bezpośrednio wpływa również na spowolniony proces starzenia, a także redukuje możliwość zachorowania na cukrzycę. Produkty oraz potrawy niezawierające cukru są dłużej metabolizowane, dzięki czemu sycą na dłużej. Skoro już wiesz, czym można zastąpić cukier, rezygnując z ulubionych potraw lub wypieków, zaopatrz się w odpowiednie substytuty, które pomogą wytrzymać w nowym postanowieniu żywieniowym.